چاپ
دسته: سبک زندگی
بازدید: 3705

برای خیلی از کسانی که مجبورند صبح زود از خواب برخیزند خوشایندتر آن است که زنگ ساعت را خاموش کنند، غلتی در رختخواب بزنند و دو باره به خواب روند. کارشناسان به این افراد سه راه‌حل عملی پیشنهاد کرده‌اند.

 

سحرخیز, بی‌خوابی, بدخوابی

 

۱: یافتن یک "همپای بیدار شدن"

به احتمال زیاد در میان دوستان و آشنایان شما هم کسانی هستند که با بیدار شدن صبح مسئله دارند و خواهان تغییر این عادت هستند. با این دوستان قرار ساعت مشخصی برای بیدار شدن بگذارید و بلافاصله بعد از برخاستن از خواب با تبادل پیامی به هم اطلاع دهید که به قول خود وفادار مانده‌اید و در وقت تعیین شده از خواب بیدار شده‌اید. اگر از این دوست خبری نشنیدید به او تلفن کنید و با زنگ تلفن او را مجبور به بیرون آمدن از رختخواب کنید. البته در این نوع قرار پیش شرط بلند گذاشتن صدای تلفن در طی شب نباید فراموش شود.

 

۲: تعیین وقت  قرارها در صبح زود

تا وقتی که قرار مشخصی در ساعات صبح نداشته باشید، احتمال غلبه بر خواست در رختخواب ماندن و تغییر عادت خواب کم خواهد بود. سعی کنید دوستی را برای نمونه صبح زود در سالن ورزش ملاقات کنید و یا قرارهای کاری خود را به پیش از ظهر موکول کنید. به این ترتیب مجبور می‌شوید از رختخواب بیرون بیایید.

 

۳: هر روز یک دقیقه زودتر از روز پیش از خواب بیدار شوید

دلتان می خواهد هر روز ساعت ۷ خواب برخیزید و این کار پیش از ساعت ۸ برایتان ممکن نیست؟ زنگ ساعت را مرحله به مرحله تغییر دهید و هر روز یک دقیقه زودتر از روز پیش از خواب بیدار شوید. پس از یک ماه شما به راحتی در ساعت هفت و نیم می‌توانید از رختخواب بیرون بیایید و پس از دو ماه در ساعت هفت. بدن شما به تغییر مرحله به مرحله ساعت خواب به راحتی عادت می‌کند.

 

 

توصیه‌هایی برای بهره‌مند شدن از خواب آرام و راحت

سعی کنید زمانی بخوابید که واقعا خسته هستید و خواب به سراغتان آمده است.

 سعی کنید در زمان خوابیدن و بیدارشدن نظمی به وجود بیاورید.

 با توجه به تأثیر بیدارکننده نوشیدنی‌هایی کافئین‌دار مانند قهوه، چای سیاه و سبز، کوکاکولا و همچنین نوشابه‌های انرژی‌زا بهتر است که ۴ تا ۶ ساعت پیش از خوابیدن، از صرف آنها پرهیز شود.

 شب‌ها، به ویژه پیش از رفتن به رختخواب از کشیدن سیگار و مصرف دخانیات پرهیز کنید.

 توجه کنید که اتاق خواب شما به اندازه کافی آرام، کم‌سروصدا و تاریک باشد. اگر محیط اطراف پرسروصدا است، از گوشگیر استفاده کنید.

 سعی کنید، دمای اتاق خواب شما نه گرم باشد و نه سرد. دمای مطلوب اتاق خواب ۱۸ درجه سانتیگراد است.

 اگر چه ورزش در رفع استرس مؤثر است، اما بکوشید از تحرکات ورزشی شدید پیش از رفتن به خواب خودداری کنید، چرا که اینگونه تحرکات باعث گردش بیشتر و سریعتر خون می‌شود.

 از خواب طولانی خلال روز پرهیز کنید. خواب بعدازظهر بهتر است که بیشتر از یک ربع طول نکشد.

 اگرچه تماشای تلویزیون، مطالعه یا حتی کار با لپ‌تاپ در بستر می‌تواند با راحتی همراه باشد، اما به افرادی که دچار بدخوابی یا بی‌خوابی هستند، توصیه می‌شود که از این کار چشم بپوشند. بکوشید به بدن خود عادت دهید که تخت فقط برای خواب و استراحت است.

 درصورتی که هنگام خوابیدن ناآرام هستید و پیوسته در تخت می‌غلتید، بهتر است که دائم به ساعت نگاه نکنید، چون بیش از پیش زیر فشار عصبی قرار می‌گیرد و دشوارتر به خواب می‌روید.

 اگر حس می‌کنید که خوابتان نمی‌رود، سعی نکنید به زور بخوابید. بهتر است بلند شوید و خود را با چیزی سرگرم کنید، تا به طور طبیعی خسته شوید و خوابتان بگیرد. یک فنجان چای غیرسیاه یا غیرسبز می‌تواند تأثیری آرام‌بخش و خواب‌آور داشته باشد.

 آیا بی‌خوابی و بدخوابی شما به خاطر این است که پیوسته به مسائل و کارهایی فکر می‌کنید که در روزهای بعد قرار است انجام دهید؟ در این صورت بهتر است یک دفترچه کوچک کنار تختتان داشته باشید و این کارها یا مشغله‌های ذهنی را یادداشت کنید. با همین کار این مشغله‌ها کوچکتر می‌شوند.