رایحه درمانی برای نخستین‌بار توسط شیمی‌دان فرانسوی به نام آقای Rene-Maurice Gattefosse در کتابی به زبان فرانسوی به نام (آروماتراپی: روغن‌های موثر) Aroma Therapie: Les Huiles Essentielles در سال ۱۹۳۷ معرفی شد. ایشان در سال ۱۹۱۰ یکی از دستان خود را به شدت سوزاند و توانست آن را توسط روغن اسطوخودوس سریعا درمان کند که این امر باعث شد ۲۷ سال بعد کتابی در این مورد بنویسد. پزشکان و جراحان فرانسوی در هنگام جنگ جهانی دوم برای درمان بسیاری از سربازان مجروح شده، از روغن‌های موثر استفاده می‌کردند.

آروماتراپی, روغن‌های موثر, رایحه درمانی, مومیایی کردن اجساد, روغن‌های درمانی, رفع دردهای عضلانی, ضداسترس, بهبود میگرن,

رایحه درمانی یا همان عطردرمانی را مصریان باستان برای مومیایی کردن اجساد در مراسم مذهبی استفاده می‌کردند. همچنین استفاده از روغن‌های درمانی توسط چینی‌ها، هندی‌ها، یونانی‌ها و رومی‌ها در زمینه هایی همچون عطریات، آرایشی، بهداشتی و دارویی بود.

سال‌ها بعد تاثیر رایحه درمانی توسط پزشکان، متخصصان در ورزش تایید شد، برای بهبود پس از ورزش، رفع خستگی و رفع دردهای عضلانی. سپس رایحه‌درمانی در اماکنی همچون اسپا مورد استفاده قرار گرفت.

امروزه رایحه‌درمانی با روغن‌های موثر ازجمله:

  • Cymbopogon Citratus
  • Pepper Mint
  • Eucalyptus

بسیار مورد استفاده است. هرکدام تاثیرات مفیدی برای بدن دارند ازجمله ضداسترس، ضدافسردگی، بهبود میگرن و سردردهای تکراری، برای بهتر و راحت‌تر خوابیدن، برای هضم غذا و گردش خون، برای قوی کردن سیستم دفاعی بدن و نیز افزایش انرژی بدن.

ترکیبات مهمی ازجمله عود، دارچین و چوب صندل بسیار در آروماتراپی مورد استفاده هستند.

 

عود

در سال‌های اخیر عود جایگاه خود را در میان ترکیبات اصلی عطرها پیدا کرده است. امروزه عود نه‌تنها در عطرها، بلکه در محصولاتی نظیر شمع و خوشبوکننده‌های متفاوت نیز استفاده می‌شود. هر برند ترکیب متفاوتی از عود ارایه می‌دهد. ترکیباتی به همراه چوب‌ها، چرم، ادویه‌جات، گل‌ها و حتی رایحه‌های شیرین.

 

دارچین

دارچین نوعی ادویه است که در کشورهای آسیای شرقی یافت می‌شود. درختچه‌ دارچین بسیار کوچک و سبز است و شکوفه‌های آن در زمستان دیده می‌شوند. این ادویه تا قرن شانزدهم برای اروپایی‌ها شناخته شده نبود. بهترین درخت‌های دارچین را می‌توان در سریلانکا پیدا کرد که رنگ زیبایی داشته و از رایحه خوشایندی برخوردار است.

دارچین دارای کلسیم، آهن، فیبر و ویتامین‌های متفاوت است و خواص زیادی برای سلامت انسان دارد. این ادویه مانند یک آنتی‌بیوتیک باعث مقاومت بدن می‌شود و در درمان سرماخوردگی و دردهای عضلانی موثر است.

دارچین در صنف آرایشی و بهداشتی و عطریات نیز کاربرد دارد. به‌کارگیری ادویه در عطریات، شخصیت متفاوتی به عطر می‌‌دهد. این رایحه بسیار قوی و گرم در محصولات بهداشتی و کرم‌ها نیز موجود است و اثر ضدپیری و ضدچروک دارد. دارچین در واقع اکسیر جوانی است و پوست را جوان نگه می‌دارد.

 

چوب صندل

صندل، نام درختی خوشبو از خانواده SANTALUM است. رایحه صندل بسیار قوی و ماندگار است، تا جایی که چوب صندل بدون هیچگونه تغییری تا ده‌ها سال رایحه خود را حفظ می‌کند. چوب صندل بیشتر در جنوب هند، اندونزی، سریلانکا، نپال، جزایر هاوایی، اقیانوس آرام و استرالیا موجود است. این چوب از نظر استخراج روغن آن به‌صرفه است، چراکه بر خلاف سایر گیاهان، از برگ، شاخه، چوب و حتی ریشه آن نیز روغن به‌دست می‌آید.

چوب صندل از قرن‌ها پیش به‌عنوان ماده اولیه عطر مورد استفاده بوده و از آن به‌عنوان تحولی در صنعت عطر‌سازی یاد می‌شود. نقش اصلی چوب صندل در عطرها، در افزایش ماندگاری آن‌هاست و البته این نقش را در حجم بسیار کم ایفا می‌کند. قیمت روغن صندل به دلیل کمبود این چوب و درخواست همیشگی آن، همواره در حال افزایش است و هر کیلو چوب صندل بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ دلار خریداری می‌شود.

برای تولید روغن صندل با کیفیت، باید از چوب صندل ۸ساله استفاده کرد، گرچه طراحان عطر این سن را ۱۴ سال می‌دانند. روغن صندل همچنین در محصولات دیگری مانند محصولات آرایشی- بهداشتی، کرم‌های صورت و بدن، شامپوها و... استفاده می‌شود.

برخی از برندها به‌دلیل نرخ بالای چوب صندل از ماده شیمی سنتتیک Synthetic Glyclohexanol به نام Glyclohexanol Isobornyl استفاده می‌کنند تا نرخ محصول افزایش پیدا نکند. البته این ماده بیشتر در محصولات آرایشی کاربرد دارد تا محصول بوی دلنشین صندل را بگیرد.

چوب صندل در صنعت نجاری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و از آن محصولات چوبی با کیفیتی به‌دست می‌آید که دارای رایحه‌ای دلنشین است. درکشور هند که یکی از منابع مهم چوب صندل است، از این چوب در ساخت معابد استفاده می‌شود که حتی پس از قرن‌ها نیز رایحه دلپذیر آن باقی می‌ماند.