چاپ
دسته: ماساژ
بازدید: 896

 سونای مادون قرمز هم مثل سایر شیوه‌های سلامتی، به شما قول چندین و چند مزیت را می‌دهد. از کاهش وزن و افزایش گردش خون گرفته تا رفع درد و تخلیه سموم بدن. همانند خیلی دیگر از روش‌های افزایش سلامتی، اگر چه به نظر خیلی خوب می‌آید، اما لازم است قبل از استفاده، راجع به آن تحقیق مناسب انجام شود.

 سونای مادون قرمز

برای درک بهتر پشتوانه علمی سونای مادون قرمز و صحت و سقم ادعاهای مرتبط با آن، با ۳ تن از متخصصان سلامت خود، یعنی سیندی کاب/ پرستار متخصص سلامت و زیبایی زنان و محافظت از پوست؛ دنیل بابنیز/ مربی خصوصی و مربی راهنما در کالج لاکاوانا و دبرا رز ویلسون / استادیار و پزشک عمومی مشورت نمودیم.

نظر آن‌ها را در ادامه خواهیم گفت:

در سونای مادون قرمز چه اتفاقی برای بدن شما می‌افتد؟

سیندی کاب: واکنش بدن انسان در سونا، فارغ از شیوه ایجاد حرارت آن، افزایش ضربان قلب، گشایش عروق و افزایش میزان تعریق است. این مسایل منجر به افزایش گردش خون می‌شوند.

واکنش بدن به ورزش ملایم نیز همان‌گونه است. مدت زمانی‌که یک شخص در سونا می‌گذارند، اصولا تعیین‌کننده واکنش دقیق بدن وی خواهد بود. باید در نظر داشت که در سونا ضربان قلب به ۱۰۰ تا ۱۵۰ بار در هر دقیقه می‌رسد. کلیه واکنش‌های جسمانی فوق‌الذکر، منجر به افزایش سلامتی می‌شوند.

دنیل بابنیز: مطالعات راجع به مزایای سونای مادون قرمز همچنان در جریان است. با وجود این، پزشکان بر این باورند که تاثیر سونا بستگی به رابطه میان فرکانس مادون قرمز و آب درون بافت بدن دارد.

موج این اشعه که از آن تحت عنوان اشعه مادون‌قرمز دور (FIR) یاد می‌شود، با چشم غیر‌مسلح قابل مشاده نبوده و نوعی انرژی الکترومغناطیسی نامریی است. بدن ما در تماس با این اشعه تنها گرمایی تابان را حس می‌کند که می‌توان حدود ۵/۱ اینچ زیر پوست نفوذ کند. بعضی پژوهشگران بر این باورند که اشعه مادون قرمز بر پیوند مولکولی سلول‌ها تاثیرگذار بوده و خاصیت‌های درمانی دارد.

دبرا رز ویلسون: گرمای (سونا) مادون قرمز، امواجی از گرما و نور را وارد بدن نموده و بافت درونی آن را ترمیم می‌کند. با وجود افزایش دمای پوست، دمای اصلی بدن را ثابت نگه می‌دارد و لذا تا زمانی‌که امکان تعریق و تهویه در منافذ پوستی وجود داشته باشد، بدن شما قادر به حفظ تعادل دمای خود خواهد بود.

چگونه اشخاصی و با چه مشکلاتی از سونای مادون قرمز بیشتر منفعت خواهند برد و چرا؟

سیدنی کاب: مطالعات بسیاری راجع به استفاده از مادون قرمز برای رفع بیماری‌های مزمن صورت گرفته است. مزایای مدنظر عبارتند از بهبود سلامت عروق با کاهش فشار خون و مدیریت سکته قلبی، کاهش درد جسمانی ناشی از روماتوید و آرتروز با کاهش سوزش عضلات و درمان مفاصل و کاهش تنش با ایجاد آرامش از طریق افزایش گردش خون.

دنیل بابنیز: تحقیقات راجع به سونای مادون قرمز هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد. با این‌حال مطالعات انجام شده حاکی از تاثیر مثبت اشعه مادون‌قرمز در جلوگیری از پیری پوست است. تحقیقات همچنین نشان می‌دهند که از این اشعه برای درمان بیماری‌های کلیوی مزمن نیز استفاده شده است.

دبرا رز ویلسون: با وجود توضیحات همکاران بنده، اشعه مادون قرمز شیوه‌ای اختیاری برای درمان بوده و می‌توان از آن به‌عنوان مکملی در کنار شیوه‌های اصلی درمان استفاده کرد.

تحقیقات نشان می‌دهند که ورزشکاران زیر گرما، روند درمان بهتری داشته و در نتیجه، سونای مادون قرمز در کنار تغذیه مناسب، خواب و ماساژ می‌تواند کمک شایانی به بیماران نماید. بعضی پژوهشگران سونای مادون قرمز را جایگزین مناسبی برای اشخاص دارای رنج‌های صعب‌العلاج می‌دانند. البته این سونا برای آن‌هایی که عاشق برنزه کردن بوده، ولی از اشعه‌های سرطان‌زای UV اجتناب می‌کنند نیز گزینه بسیار مناسبی است.

سیندی کاب: بیشتر مردم به امنیت سونا اطمینان دارند. اما افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی، افراد دارای سابقه حمله قلبی و اشخاص دارای فشار خون پایین باید قبل از رفتن به سونا با پزشک مشورت کنند.

در اشخاص مبتلا به التهاب پوست نیز سونا معمولا منجر به تشدید علایم پوستی می‌شود. همچنین به‌دلیل وجود خطر کم‌آبی بدن (ناشی از تعریق زیاد)، کسانی که دارای بیماری‌های کلیوی هستند نیز باید از سونا پرهیز کنند. سرگیجه و حالت تهوع نیز گاها به‌دلیل افزایش دمای بدن در سونا طبیعی است. نکته آخر این‌که زنان باردار باید قبل از استفاده از سونا با پزشک خود مشورت کنند.

دنیل بابنیز: دوباره تاکید می‌کنم که شواهد سودمند بودن سونای مادون قرمز عمر چندانی ندارد. مطالعات بلند‌مدت اندکی در راستای ارزیابی دقیق آثار منفی سونای FIR صورت گرفته است. صریح‌ترین پاسخی که می‌توان داد، اجتناب از سونای مادون قرمز در صورت توصیه پزشک است.

دبرا رز ویلسون: افراد مبتلا به اختلال اعصاب دست یا پا معمولا یا هیچگونه سوزشی را حس نکرده یا این‌که با ذر‌ه‌ای گرمایش آزرده می‌شوند. افراد کهنسال باید در نظر داشته باشند که گرمای خشک باعث تبخیر آب بدن می‌شود. همچنین افراد در معرض غش و افزایش بیش از حد دما باید در استفاده از سونا احتیاط کنند.

خطرات آن چیست؟

سیندی کاب: بهتر است قبل از مراجعه به سونا (مادون‌قرمز یا معمولی) از مصرف الکل، به‌دلیل خاصیت خشک‌کننده آن خودداری نمایید. حداکثر زمان استفاده از سونا باید ۲۰ دقیقه باشد، البته افرادی که برای نخستین‌بار سونا می‌روند باید برای افزایش میزان تحمل بدن خود بین ۵ تا ۱۰ دقیقه در سونا زمان صرف کنند. حتما قبل و بعد از سونا، با مصرف کافی آب، رطوبت بدن خود را حفظ کنید.

دنیل بابنیز: از آنجایی‌که خطرات سونای مادون‌قرمز هنوز کاملا برای ما شناخته نشده‌اند، راه‌های کاهش خطر تضمینی نیستند. البته چند نکته می‌تواند کمک حال شما باشد: همیشه از پاکیزگی سونا اطمینان حاصل کنید، از متصدی، تاریخ آخرین سرویس سونا را جویا شده و از دوستان خود درباره مراکز اسپا و آب درمانی معتبر و مطمئن مشورت بگیرید.

آیا به نظر شما این سونا جواب می‌دهد یا خیر؟ دلیلتان چیست؟

سیندی کاب: افرادی که توان تحمل دمای بالای سونای معمولی را ندارند، می‌توانند از سونای مادون قرمز استفاده کنند. امکان استفاده از گرما و حس آرامش ناشی از سونا تاثیر مثبتی‌ بر بدن می‌گذارد.

به‌طور خلاصه، من معتقدم که سونای مادون قرمز راهکار خوبی است. با این‌حال، توصیه من این است که همچنان باید به تحقیق در این‌باره و کسب دلیل و مدارک بیشتر درباره مبنای علمی آن ادامه داد.

دنیل بابنیز: بعد از مطالعات فراوان، می‌توانم با اطمینان خاطر بگویم که شواهد اولیه حاکی از مزایای بهداشتی سونای مادون قرمز است. با وجود این، نمی‌‌توان با قطعیت به همه بیماران خودم این شیوه را توصیه کنم. به نظر من باید به‌صورت جداگانه شرایط هر بیمار را سنجید و بعد درباره سونا تصمیم گرفت.

دبرا رز ویلسون: سونای مادون قرمز یکی دیگر از راهکارهای درمان دردها بدون نیاز به استفاده از دارو و موادمخدر است. این شیوه به همراه سایر طرق درمان می‌تواند منجر به بهبود سطح زندگی، انعطاف بدنی، کاهش درد و افزایش تحرک و شادابی شود. من این سونا را به برخی بیمارانم توصیه می‌‌کنم.

نتیجه‌گیری

با وجود مقالات اینترنتی فراوان راجع به مزایای سونای مادون‌قرمز، همیشه قبل از مراجعه، با پزشک خود مشورت کنید. اگر تصمیم به سونا درمانی گرفته‌اید، به یاد داشته باشید که شواهد کمی در تایید این روش وجود دارد. همچنین تنها باید از مراکز بهداشتی و معتبر استفاده نمود.